PV rendszerek

Steinn Solar Kft.

Hová telepíthető napelemes rendszer?

Napelemes rendszerek ismertetése

Nincs két egyforma ház, így bizony megvan a lehetősége annak, hogy néhányra nem is lehet napelem rendszert telepíteni.

Kérje ingyenes felmérésünket!

Rengeteg tényezőtől függ, hogy a napelemek kellő hatékonysággal tudnak-e működni, és ha ezek nem megfelelőek, akkor inkább nem is érdemes belevágni, hiszen nem fog megtérülni a befektetett pénz és energia. Az előzetes felmérés tehát kulcsfontosságú, és nem lehet annyival elintézni, hogy kimegy a kertbe, és alaposan szemügyre veszi a tetőjét.

Ehhez profi szakemberek pontos méréseire van szükség, akik sok éves tapasztalataikra hagyatkozva tudják, hogy a tetőn mit figyeljenek meg, és milyen gyenge pontokat keressenek.

Ingyenes napelem rendszer felmérés

Ez a lépés nálunk teljesen ingyenes, hiszen nélküle el se indulhatnánk, sőt, még árajánlatot sem tudnánk összeállítani. Amíg nem látjuk, hogy az adott tetőn a napelemek a legjobb hatásfokon tudnak energiát termelni, addig nem is beszélünk semmilyen megállapodásról, vagy munkáról.

Viszont amilyen komoly ez a feladat, annyira gyorsan el is tudja végezni egy olyan tapasztalt, összeszokott csapat, mint a mi kollégáink, akik ezeket a felméréseket szokták intézni. Egyetlen napot elég egyeztetni erre a feladatra, és mindössze egy- másfél óra alatt meg is vizsgálnak mindent a legapróbb részletekig a házon.

Napelem tájolása

Az első az égtáji viszonyok ellenőrzése, hiszen ez mutatja meg, mennyi napfény éri optimális esetben a felszerelt elemeket. Magyarországon a legideálisabb a délkelet és délnyugat közötti tájolás, hiszen így érheti a legtöbb napfény az elemeket az évszakok váltakozásait is figyelembe vége.

Árnyékoló tényezők

Ezek mellett fel kell mérni, hogy valóban elég napfény éri-e majd a tetőn a napelemeket, és nem árnyékolja-e majd be őket semmi. Fontos, hogy mivel évtizedekig üzemelő rendszert tervezünk, nem elég csupán az épület jelenlegi környezetét figyelembe venni. A kémények, erkélyek, ablakok mellett az olyan változásokat is figyelembe kell vennünk, mint a környező fák növekedése, vagy a szomszédos épületen esetleg történő változások.

Tetőszerkezet

Szintén alapvető, hogy tisztában legyünk a tető tulajdonságaival, amire majd szerelünk. Biztosnak kell lennünk benne, hogy az egész rendszert el fogja bírni, valamint, hogy a tartószerkezeteket rá tudjuk erősíteni a felületre.

Nem véletlenül használjuk piacvezető vállalatok termékeit, ugyanis a tartóelemeket gyártó német cég szinte minden tetőformára és fajtára kifejlesztett már megfelelő megoldásokat, de ettől még nekünk előre meg kell állapítani, hogy mire lesz szükségünk.

Általában a tető formája, alakja első pillantásra elárulja, hogy alkalmas egy napelem rendszer megtartására, valamint természetesen az is hamar kiderül, hogy elfér-e rajta az áramellátáshoz elég mennyiségű, egyenként különben 1,7 négyzetméteres területű napelem.

Minőségi működés mindenek felett

Ahogy már említettük, előfordulhat, hogy a háztető egyszerűen nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Ebben az esetben általában kiszámoljuk, hogy például a rossz tájolás mennyiben befolyásolná a termelést, és ha olyan eredményt kapunk, ami még éppen elfogadható, akkor azt javasoljuk, hogy érdemes kompromisszumot kötni, és kitartani a telepítés mellett.

Ha viszont a minőségi működés nem garantálható, a háztetőtől sajnos el kell tekinteni. De ez még nem feltétlenül jelent bajt, hiszen mindig vannak alternatív lehetőségek. Ha a családi ház nem is, egy melléképület, például egy garázs már lehet, hogy megfelelő a napelemek megtartására, amiket aztán egyszerű átkábelezéssel köthetünk össze otthonunkkal, szigorúan ügyelve persze az esztétikai szempontokra is.

Másik bevett módszer a földre telepítés, melyhez léteznek külön erre kifejlesztett rögzítés technikák. Ha a kertben van elég hely, és ott kellő napfény éri őket, akkor bátran állíthatjuk oda napelemeinket, a hatás ugyanolyan kifizetődő lesz. Ez a felmérés tehát, amelyben az inverter helyétől kezdve az utolsó kábel rögzítéséig mindent ellenőriznek és megterveznek a kollégáink, teljesen ingyenes, hiszen alapvetően szükség van rá.

Napelem, nem csak családi házra

Fontos még egyszer hangsúlyoznom azonban, hogy nem félünk nemet mondani. Cégünk üzletpolitikája a „vagy jót, vagy semmit” mondattal írható le a legjobban. Ha azt látjuk, hogy a telepítés minden költségével együtt nem térülne meg a napelemek működése során, mivel nem tudnának elég jó hatásfokon áramot termelni, akkor inkább lebeszéljük róla.

Egy rossz minőségű rendszer kiépítése nekünk is csak kárt okozna, ráadásul nem engedhetjük meg magunknak, hogy ügyfeleinknek ne a legjobbat adjuk.

Még egyszer összefoglalva tehát, a napelemek működését befolyásolja a tető dőlésszöge (körülbelül 25-45° az ideális, ettől eltérve ugyan minimális, de van különbség a napelemek hatékonyságában), a tető mérete (kell elég hely a napelemeknek), a ház tájolása (a legoptimálisabb a délkeleti-délnyugati), az árnyékoló tényezők (mint például fa, kémény, szomszéd ház stb.).

További kérdése van?

Adja meg telefonszámát és visszahívjuk!