PV rendszerek

Steinn Solar Kft.

Napelemes rendszerek megtérülése

Napelemes rendszerek ismertetése

Mennyi idő alatt térül meg a napelem? Ez a kérdés mindenkiben felmerül, aki napelem rendszer telepítését tervezi. A napelembe fektetett pénz megtérülése számos tényezőtől függ. A napelemes rendszerünkkel megújuló, tiszta energiát állítunk elő. A Nap még évmilliárdokig sütni fog, így egy szinte kimeríthetetlen energiaforrás, tehát napelem rendszert telepíteni jó beruházás. Egy jól kivitelezett napelem rendszer megvalósítása pénzügyileg biztosan megtérülő, hosszú távon is kiszámítható, magas és adómentes hozamot biztosító beruházás. Egyszeri befektetéssel szabadulunk meg az áramszámlától, és még az ingatlanunk értékét is növeljük! A napelem rendszerbe fektetett pénz megtérülése azonban számos tényezőtől függ.

Napelem rendszer megtérülése

A napelem rendszer megtérülésének kiszámításakor, elsősorban a rendszer kiépítésnek költségét, illetve a várható energia megtakarítást kell figyelembe vennünk. Az ön éves energia fogyasztásából ki tudjuk számolni, hogy mekkora napelem rendszerre van szüksége, hogy az éves áramfogyasztását kiváltsa.

Optimális tájolás és dőlésszög esetén - mely általánosságban a legtöbb családi házra igaz lehet -, 1KW teljesítményű napelemes rendszer megközelítően évente 1100 kWh villamos energiát termel.

Egy családi ház éves fogyasztását kiváltó napelem rendszer átlagos megtérülési ideje 8-10 év, azonban érdemes mindig utána nézni a napelemes pályázatoknak, mivel ezen pénzek felhasználásával, a megtérülési idő jóval rövidebb lehet.

A napelem rendszer megtérülési idejét befolyásoló tényezők

  • Nem megfelelő minőségű napelemek és inverter használata. A napelem rendszerek telepítése során fontos, hogy jó minőségű, magas hatásfokú napelemeket és invertert használjunk, amire a gyártó garanciát ad. A rossz minőségű beépített anyagok használata évekkel leronthatja a napelem rendszerünk megtérülésének idejét.
  • Napsütéses órák száma. Szerencsére ebben hazánk jó helyzetben van, magas a napsütéses órák száma, ami kedvez a napelemes befektetés megtérülésének.
  • Nem megfelelő a napelem rendszer tájolása. A nem megfelelő tájolás esetén jóval kevesebbet termelnek a napelemek.
  • Árnyékolási tényezők. Egy fa, egy oszlop, egy kiugró tetőrész által a napelemekre vetett árnyék, akár 20 vagy több százalékban is visszavetheti egy kör termelését, ami szintén rossz hatással van, a rendszerünk megtérülési idejére.
  • A tartó szerkezet hanyag kivitelezése, gyenge minőségű alkatrészek használata. Ezek plusz kiadásokat okoznak önnek, ami nem, hogy csökkenti a megtérülési időt, hanem még tovább növeli.

Hogyan tervezik a napelem rendszert?

A napelem rendszerek tervezése során ezeket mind számításba kell venni, hogy az ön napelemes beruházása időben térüljön meg. Ezért fontos a helyszíni felmérés és gondos tervezés a napelem rendszerek kivitelezése során, hogy olyan napelem kivitelező cégre bízza a napelem rendszer telepítését, aki figyelembe veszi ezeket a tényezőket, és megfelelő referenciákkal rendelkezik a napelem rendszer kivitelezések terén.

További kérdése van?

Adja meg telefonszámát és visszahívjuk!